Culinair rondom  Bergerie Loxanne

Naast bewegen wordt er in de Lot-et-Garonne graag gegeten.
De middag pauze tussen 12 en 14 uur is er heilig en er worden dan graag producten van eigen land gegeten.

Eten

Tijdens de zomer kun je naar de beroemde marchés gourmand.
Dat zijn gezellige avondmarkten waar je aan lange tafels de producten kunt eten die de lokale producenten in hun marktkraam aanbieden.
Dit is trouwens ook de streek waar het idee van de steeds bekendere foodmarkets vandaan komt.
Gedurende juli en augustus is dit elke vrijdagavond in ons buurdorp Tournon d’Agenais.

In de omgeving van Agen is de pruimenteelt een belangrijke bron van inkomsten. Dankzij het zachte klimaat liggen hier de grootste boomgaarden van Europa.

De bekendste verse producten in Lot-et-Garonne zijn:

  • de pruimen van Agen
  • wijn
  • honing
  • truffels
  • noten
  • meloenen, aardbeien enz.

Om de pruneaux d’agenais te proeven kun je bij Roucadil in Montayral een rondleiding door de fabriek krijgen. Dit is één van de grotere producenten die zelfs wereldwijd exporteert.

Wijn

Ook voor de wijnliefhebbers is het hier een waar paradijs.
De wijnboeren in de regio hebben een lange traditie en er zijn nog veel familiebedrijven die goede wijn maken.
Zij zullen je graag hun beste wijnen laten proeven.
Met ruim 8000 hectare wijngaarden en 4 appellations: vins de Buzet, vins du Brulhois, Côtes du Marmandais en de Côtes de Duras is er altijd wel een wijn die je zal bevallen.

Ook de Malbec, een echte Lotoise, is een heerlijke wijn met een mooie geschiedenis, u hoeft niet ver te rijden om deze weer populaire wijn in de omgeving te proeven.
De Malbec hoort bij de wijnstreek van Cahors welke bijna 4000 hectare groot is en ligt in de Lotvallei en de kalkbevattende Causse.
Het zijn karaktervolle rode wijnen en dat sinds de Oudheid. Het is één van de oudste wijnen van Frankrijk.
De Cahorswijn, die een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) geniet, heeft een intense en krachtige smaak.
Hoewel hij verfijnt bij het verouderen, kan deze wijn ook jong gedronken worden. Ideaal bij rood vlees echter past de wijn van Cahors ook bij regionale specialiteiten zoals, confits, lamsvlees van de Quercy, truffels en kazen van de Causses, zoals de rocamadour.