De omgeving van Bergerie Loxanne

De dorpen in het departement Lot-et-Garonne zijn vrijwel allemaal traditioneel ingericht. Centraal gelegen is er een markt of plein met daar vlak in de buurt een kerk. Vooral de oudere dorpen hebben een duidelijk aanwezige vestingsmuur.

De dorpen

De huizen die daar buiten staan zijn vooral in de afgelopen twee eeuwen gebouwd.
Mooie plaatsjes met een authentieke dorpskern, een prachtig uitzicht of een bastide die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Puymirol, Pujols, Penne d’Agenais, Moirax, Monflanquin, Monpazier, Villereal, Tournon d’Agenais, Layrac, Laroque-Timbaut en Duras.

In de omgeving zijn er ook een aantal prachtige kastelen te bezoeken zoals Beneguil vlak bij Fumel.

Ook een groot aantal oude en pittoreske dorpen in de Lot zijn goed bereikbaar, denk hierbij aan Puy- l’Eveque, Prayssac, Montcuq en Lauzerte.

Hoewel het voor toeristen een zeer interessant gebied is, heb je zelden het gevoel dat je in een super toeristisch gebied terecht gekomen bent.
Met uitzondering van een enkele plek waar zich vooral toeristen concentreren heb je vrijwel overal het gevoel in “het echte Frankrijk” terecht gekomen te zijn.
Je mengt je hier prima tussen de lokale bevolking die over het algemeen vriendelijk, beleefd en gastvrij is.
De zogenaamde botte Fransen die niet bereid zijn Engels te spreken zijn wij in deze streek nog niet tegen gekomen.

Naast fietsen kan er veel gewandeld worden. De omgeving is glooiend en gevarieerd. In de Lot-et-Garonne zijn er tal van uitgezette wandelroutes die ook bijgehouden worden. En vergeet vooral niet de route van Santiago de Compostella die door dit vakantiegebied loopt.

Beleving

Je vindt in deze aantrekkelijke vakantiestreek ook talloze meren waar je lekker kunt watersporten zoals de meren bij Penne-d'Agenais.

Je kunt kano’s en waterfietsen huren, waterskiën, een elektrisch bootje huren of neem de Gabarre Fuméloise bij Fumèl waar je in de zomer ook door een Nederlandse gids kan worden meegenomen voor een tocht op de Lot.

Hou je van vissen? Dan kun je je hart ophalen langs de Lot.
Jaarlijks komen er veel vissers naar de vallei om dag (en nacht) te vissen. Gevist wordt hier op onder andere baarzen, snoeken, meervallen en zelfs paling.
Om te vissen heb je wel een vergunning nodig. Deze kan bij een viswinkel, de VVV of de lokale supermarkt gekocht worden.

Sterrenkijken

Midden in de natuur zoals bij ons is het ’s nachts pikkedonker.

Bij helder weer ervaar je een sterrenhemel die je niet snel zult vergeten.
In Montayral zit een sterrenwacht, GAP47, waar je de sterren nog beter kunt bekijken en waar je nog veel meer te weten kunt komen over het heelal.
Het hele jaar elke vrijdagavond om 21u zijn ze open voor publiek.
De entree kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen.